Fodicha Moramba (फोडीचा मोरंबा)
Moramba is sort of a jam made of raw mangoes which are sweetened with sugar.
RECIPE IN MARATHI:
१ किलो तोतापुरी आंबे (कच्चे)
१ किलो साखर
१ चहाचा चमचा वेलची पावडर
हवा असल्यास केशर
कृती:
आंबे स्वच्छ धुवून पुसून घ्यावेत. आंब्याची साले काढून आपल्याला हवेत तश्या फोडी करून घ्यावेत. मोठ्या भांड्यात फोडी व साखर एकत्र करून ५ मिनिट ठेवावेत .साखरेला थोडे पाणी सुटले कि ढळायला त्रास होत नाही.गॅसवर भांडे ठेवून सतत साखर विरघळून जाईल तोपर्यंत हलवत रहावे.साखर विरघळून गेल्यावर चांगल उकळत ठेवावे।
उकळून उकळून पाक चांगला घट्ट होत आला की गॅस घालवावा. थंड झाल्यावर घट्ट पणा बघावा. वेलची पावडर आणि हवा असल्यास केशर घालावा।
चांगला गार झाल्यावर स्वच्छ-कोरड्या बरणीत भरावा। ओला हात अथवा ओला चमचा घातला जाणार नाही ह्याची काळजी घ्यावी. कारण ह्या गोष्टी वर्षभराच्या केलेल्या असतात
RECIPE IN ENGLISH:
Ingredients:
1 Kg Raw Mangoes(Totapuri)
1 Kg Sugar
1 Teaspoon Elaichi powder(Cardamom)
Kesar(Saffron) if required
Preparation:
Wash the mangoes clean and wipe them dry. Peel the Mangoes and cut them in pieces, sizing them as per requirement. Collect the mango pieces in a vessel and mix sugar with them, allowing it to rest for 5 minutes. Stirring the mixture becomes easy once the sugar starts liquefying.
Heat the vessel now and keep stirring till all the sugar melts. Once melted let the mixture boil till the sugar syrup becomes thick. Add the Cardamom powder and Saffron. Once cooled check the thickness and consistency.
Pour it into completely dry jars for storage as per requirement. Please do take care that no water comes in contact with the Moramba. This will ensure that it would last long.
THANK YOU!
No comments:
Post a Comment