Tuesday 2 August 2016

Lapshicha Sheera

लापशीचा शिरा
Broken(Cracked) Wheat Halwa

लपशीचा शिरा गुजराती लोक पण करतात। खलिल कृति महाराष्ट्रीयन पद्धतीची आहे। 
ह्या पदार्थाचे वैशिष्ट्य म्हणजे सालासकट गहू पोटात जातात तसेच साजूक तूप सुकामेवा असे सर्व पौष्टिक गोष्टी खाल्ल्या जातात.

While this delicacy is also prepared by Gujaratis, the following recipe highlights the Maharashtrian way for preparation. This preparation is extremely nutritious and tasty at the same time. This is a widely enjoyed traditional dessert in India.




RECIPE IN MARATHI:

साहित्य:
१/४ किलो लापशी डालिया
१/४ किलो साजूक तूप 
१/४ किलो गुळ
१/४ टीस्पून जायफळ पावडर
१ लिटर दूध
१/२ वाटी सुकामेवा पावडर
मुठभर बेदाणे 
50 ग्रॅम मावा

कृती:
प्रथम थोड्या तूपावर लापशी ५ मिनिटे भाजून घ्यावी. नंतर एका भांड्यात लापशी काढुन त्यात दूध घालून एकत्र करून  कुकरमध्ये २ शिटी घेऊन कुकर मधून काढून मोवळी करावी. बाकीचे तुप कढईत वा पातेल्यात गरम करून मोकळी केलेली लापशी टाकून 2 मिनिट परतावे मग सुकामेवा, बारीक चिरलेला गुळ घालुन परतावे. गुळ विरघळून गेल्या वर मावा किसून घालावा. चांगली सरसरून वाफ येऊ घ्यावी. पौष्टिक लापशीचा शिरा  (हलवा) तयार।

RECIPE IN ENGLISH:

Ingredients:
250 gms Broken Wheat(Lapshi Daliya)(Cracked Wheat)
250 gms Pure Ghee(preferable Home Made)
250 gms Jaggery
1/4 Teaspoon Nutmeg(Jaiphal)
1 Litre Milk
1/2 Bowl Mixed Dry-fruits Powder
1/4 Bowl Raisins
50 gms Mawa(Khoya)

Preparation:
Take some Ghee in a pan and add Broken wheat to it. Roast it for about 5 minutes. Take the roasted wheat in a vessel and add Milk to it and mix it well. Cook it in a pressure cooker for 2 whistle blows on a medium flame. Once out of the cooker, separate it with a spoon. Take the remaining Ghee and heat it in a pan. Add the separated wheat to it and stir for 2 minutes. Add the Dry Fruits powder and finely cut Jaggery to it and keep stirring. Once the Jaggery melts, add shredded Mawa to it. Let it cook till it gives out a good steam. 


THANK YOU



No comments:

Post a Comment